Ontstaansgeschiedenis 

De toneelvereniging Nieuw Heeten heeft 3 periodes. De meest bekende periode start 1980 en is de huidige toneelvereniging, SPOTS. De andere periode start in 1945. Helaas hebben we nog niet kunnen achterhalen wat de ontbrekende periode is geweest. 

Omdat niemand zich een toneelvereniging herinnert in de periode 1951 – 1980 is het aannemelijk dat deze vóór 1940 is geweest. Mocht er onder de lezers iemand zijn die hier wel informatie over heeft, dan vernemen wij dit graag. Dus heeft u een foto, toneelboekje, krantenartikel of iets tussen de oude papieren gevonden dat in de richting wijst van de ontbrekende periode laat het ons weten.

Periode 1945 – 1951
In 1945 gaat de toneelvereniging van Nieuw Heeten van start in de overdekte binnenplaats van de lagere school bekend als ‘Het Overdekte’. 

De hoofdonderwijzer is regisseur, maar meneer pastoor moet eerst zijn goedkeuring geven voor de toneelstukken gepeeld kunnen worden.

Periode 1980 – heden
Een brand in 1979 verwoest het ‘ oude’ dorpshuis, bij het huis van Hein en Nolda, bekend als ‘Het Timmermanshuis’. De gemeenschap van Nieuw Heeten laat zich van haar beste zijnde zien en in zeer korte tijd staat er een nieuw dorpshuis op een betere locatie en met meer mogelijkheden. Eén van de mogelijkheden is om toneelvoorstellingen te geven. Toneelvereniging Haarle verzorgt de eerste uitvoering.

Nieuw Heeten wil niet achterblijven en in de plaatselijke dorpskrant verschijnt een oproep om samen een toneelvereniging op te richten. De eerste avond melden 24 enthousiastelingen zich aan. Helaas wordt na het verdelen van de rollen het aantal de 2e avond al gehalveerd. In 1981 wordt het eerste stuk ‘Wegpiraten” opgevoerd. 
spot op statiefIn 1989 wordt ’Het Overdekte’ onderdeel van de school. Tijdens deze verbouwing ontdekt Hein Kleinherenbrink een plank waarop de namen van toneelstukken staan geschreven.

De plank wordt in veilig gesteld en naar de toenmalige voorzitter van de toneel vereniging gebracht. Het raadsel rondom het waarom van de 4 gespeelde toneelstukken in de jaren 1950 en 1951 zijn tot op heden nog steeds niet opgelost. Is er iemand die dit raadsel kan oplossen? SPOTS hoort het graag.

SPOTS 

Waar komt de naam toch vandaan? De 3e generatie toneelspelers is hiervoor verantwoordelijk. Op hun initiatief en tijdens het 25 jarig jubileum krijgt de toneelvereniging haar bekende naam SPOTS. 

Heeft de naam misschien iets te maken met de toneelschijnwerpers? Nee, daar heeft het niets mee te maken, SPOTS staat voor Samen Plezier Ontspannend Toneel Spelen. 

Dat wordt al jaren waargemaakt door de 3e toneelvereniging van Nieuw Heeten, die is gestart in 1980.

   
© Nieuw Heeten Online is een initiatief van Plaatselijk Belang Nieuw Heeten. (C) 2008-2017. Contactadres: info@nieuwheeten-online.nl